Eller är det bara jag som har blivit dum i huvudet av alla hormoner?

Forskningen om p-piller som hindrar män från att producera livsdugliga spermier har länge befunnit sig långt ner på prioriteringslistan hos läkemedelsföretagen. Trots det har den kommit så långt att det i stort sett bara är frågan om en marknads­introduktion.

Claes Gottlieb deltog i ett stort världsomspännande forskningsprojekt om manliga preventivmedel som startade 1982, med Världshälso­organisationen, WHO, som spindel i nätet.

Det som då stor­skaligt testades var att ge män progesteron – ett hormon som normalt bildas i äggstockarna hos kvinnor. Progesteron hämmar effektivt spermietillverkningen. Problemet är att det även hämmar produktionen av det manliga hormonet testosteron, som behövs i flera processer i kroppen. Lösningen var att tillsätta en blandning av progesteron och testosteron.

Behandlingen visade sig fungera utmärkt. En liten ökning av akne, annars inga större medicinska biverkningar. Men hormoncocktailen kunde under testerna bara ges med spruta. Testosteron kan nämligen inte ätas i tablettform, ­eftersom det bryts ned i levern och då blir overksamt.

Två stora läkemedelsföretag som till­verkade p-piller för kvinnor, Organon och Schering AG, kopplades in. De började ­arbeta för att ta fram en p-stav, motsvarande den som i dag finns för kvinnor, som sätts in under huden.

Men snart hoppade båda företagen av samarbetet.

– De såg ingen ekonomi i det här. De insåg att de skulle bli sina egna konkurrenter om ett preventivmedel för män började säljas, säger Claes Gottlieb.

Ett p-medel för män skulle helt enkelt få kvinnor att sluta köpa p-piller i samma­ utsträckning.

 

 

 

 

....är det fler kvinnor än män som har sex då eller? Eller är kvinnor lite mer dumma i huvudet än män och fortsätter käka hormoner trots att de mår dåligt? Det handlar liksom inte bara om att i ett förhållande kunna ha sex utan kondom, det handlar väl även om att män ska få ha ett likvärdigt alternativ som kvinnor har - om det nu finns? Det handlar om trygghet. En kvinna kan lova att hon äter p-piller och ljuga om det, och mannen har ingen som helst kontroll över detta. En kvinna kan glömma några piller här och där och ansvaret ligger hos henne. Men om mannen också kunde äta p-piller så hade han kunnat haft lite av kontrollen själv, och ansvaret skulle kunna delas. (Och jaja, det finns kondom, bla bla.. fast det handlar inte om det nu.) Men intresset från läkemedelsföretagen är för svagt.

(Så jävla otippat att de flesta inom läkemedelsföretagen är män.)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0